Veilig trainen bij Defensie

Veilig trainen bij Defensie

De krijgsmacht in Nederland bestaat uit ongeveer 40.000 soldaten en officieren. Ze werken om de nationale belangen te verdedigen en bij te dragen aan internationale vrede en veiligheid. Militairen trainen voortdurend om hun fysieke en mentale capaciteiten te verbeteren en om een tactisch topniveau te bereiken. Zo bereiden ze zich voor op realistische gevechtssituaties.
Hitteletsel ARMOR

Tijdens zware inspanningen genereert het menselijk lichaam warmte die direct of indirect door de huid wordt afgevoerd door te zweten. Wanneer soldaten isolerende kleding dragen of wanneer de trainingsintensiteit erg hoog is, is de afvoer van lichaamswarmte door de huid mogelijk niet voldoende om de lichaamskerntemperatuur te reguleren. Deze kan dan tot ongezonde niveaus stijgen, met mogelijk ernstige gevolgen zoals desoriëntatie, toevallen en hersenschade.
Hoe werkt ARMOR?

Het risico op hitteletsel bij militairen hield de gemoederen binnen de trainingscentra van Defensie flink bezig. De bepakking, afstanden en de buitentemperatuur zijn factoren die niet te beïnvloeden zijn. Pauzes en vochtinname helpen tegen hitteletsel, maar wanneer en hoe zet je deze maatregelen precies in? Het team van Evalan werd in de arm genomen om een nauwkeurige en betrouwbare hittemonitoring oplossing te ontwikkelen. Het resultaat: ARMOR Hitte Monitor.

Hoe werkt ARMOR?

Defensie in Nederland

Inmiddels zijn er op de trainingscentra van Defensie in Nederland al meer dan 1.000 ARMOR Hitte Monitor systemen in gebruik. ARMOR is daarmee de eerste hittemonitor ter wereld die op een dergelijke grote schaal ingezet wordt door het leger. En dat is nog niet alles: het algoritme dat gebruikt wordt voor de ARMOR Hitte Monitor is uitgebreid getest door het Amerikaanse leger, waarbij zeer goede resultaten zijn geboekt op het gebied van betrouwbaarheid. ARMOR Hitte Monitor wordt daarom terecht aangemerkt als een grondig en beproefd systeem voor hittemonitoring dat in belangrijke mate bijdraagt aan de veiligheid en het welzijn van militairen.
Bent u op zoek naar inzicht in hittebelasting?
Veiligheidscentrum Spinel kiest voor ARMOR Hitte Monitor

Veiligheidscentrum Spinel kiest voor ARMOR Hitte Monitor

Spinel Veiligheidscentrum is het regionale oefencentrum in Zuid-Holland Zuid waar realistische scenario’s worden nagebootst, zodat de brandweer of andere crisispartners voorbereid zijn op werkelijke crisissituaties. ARMOR Hitte Monitor wordt tijdens trainingen bij Spinel Veiligheidscentrum ingezet om de veiligheid van brandweerlieden te waarborgen.

spinel.nl

Bij trainingen met brandbestrijding zijn hoge lichaamstemperaturen onvermijdelijk

Om brandweerlieden zo goed mogelijk voor te bereiden op calamiteiten, is het van belang dat zij realistisch trainen en oefenen. Spinel Veiligheidscentrum heeft hiervoor een oefenterrein waar levensechte scenario’s worden nagebootst. Bij trainingen met brandbestrijding zijn hoge lichaamstemperaturen onvermijdelijk. Zowel de warmte van de fysieke inspanning als de hitte van de omgeving waarin wordt gewerkt vormen een gevaar.

Voor brandweerlieden in actie is moeilijk in te schatten of hun lichaamskerntemperatuur te hoog is. Daardoor kan oververhitting ontstaan, met mogelijk ernstige en langdurige klachten. Om de veiligheid van brandweermensen te waarborgen wordt ARMOR Hitte Monitor ingezet. Zo kunnen ze veilig blijven trainen op het hoogst mogelijke fysieke niveau.

Tijdens trainingen dragen brandweerlieden een hartslagmeter om de bovenarm en de ARMOR zender in hun zak

Tijdens trainingen dragen brandweerlieden een hartslagmeter om de bovenarm en de ARMOR zender in hun zak. Elke minuut wordt de actuele kerntemperatuur van de brandweerman of -vrouw bepaald uit de hartslaggegevens. Deze gegevens zijn real-time te zien op de tablet of mobiel van de trainer.

Naast deze geschatte kerntemperatuur toont de app ook een Physiological Strain Index score, een maat voor de hittebelasting van de brandweerman of -vrouw. Als deze score te hoog oploopt kan de trainer ingrijpen en acties initiëren volgens een handelingsprotocol. ARMOR geeft ook inzicht in de vraag wanneer brandweerlieden opnieuw in actie kunnen komen nadat zij wegens oververhitting tijdelijk rust hebben moeten nemen.

Spinel Veiligheidscentrum en Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid hebben ARMOR Hitte Monitor in hun programma opgenomen

Spinel Veiligheidscentrum en Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid hebben ARMOR Hitte Monitor in hun programma opgenomen. Zo kunnen brandweerlieden op een veilige manier trainen en kan oververhitting tijdens deze intense trainingen worden voorkomen.

Arnold Verweerd, Operationeel Manager Spinel Veiligheidscentrum, concludeert: “Lichamelijke schade door oververhitting is een onderschat risico bij het optreden in ons vak. Door inzage te krijgen in de kerntemperatuur in relatie tot de Physiological Strain Index score van de deelnemers, kunnen wij in een vroeg stadium handelen om hitteletsel te voorkomen. Dankzij ARMOR Hitte Monitor kunnen wij hier beter op sturen en veiliger en verantwoord oefenen.”

Meer weten?

Wilt u weten wat ARMOR Hitte Monitor voor u kan betekenen? Neem contact op met Henk Schwietert, onze technisch specialist. Hij bespreekt graag de mogelijkheden met u en geeft antwoord op al uw vragen.

Bent u op zoek naar inzicht in hittebelasting?